Založ si blog

Škodlivosť mobilných telefónov a najnovšie štúdie. Ako to naozaj je

Mobilné telefóny sú úplne bezpečné. Mobilné telefóny spôsobujú rakovinu. Ktorému tvrdeniu máme veriť? Jasnú odpoveď zatiaľ nepoznáme.

 

V súčasnosti sa vplyvom mobilných telefónov na naše zdravie zaoberá niekoľko desiatok vedcov. Asi polovica z doterajších štúdií nepriniesla žiadne výsledky. Druhá polovica naznačila, že žiarenie z mobilných telefónov môže mať nejaké účinky na ľudský organizmus.

 

Niektorí vedci sa domnievajú, že dlhodobé používanie mobilných telefónov zvyšuje riziko vzniku rakoviny, Alzheimerovej choroby, mení sekréciu niektorých hormónov alebo znižuje imunitu. Mnohé mozgové nádory a neurologické choroby sa však vyvíjajú aj viac ako desať rokov kým sa dajú diagnostikovať.

 

Ak veľké telekomunikačné spoločnosti a výrobcovia tvrdia, že mobilné telefóny sú určite neškodné, nehovoria pravdu. Môžeme totiž dokázať negatívny vplyv prístrojov alebo látok na ľudské zdravie, ale dokázať ich nezávadnosť je oveľa zložitejšie a často až nemožné.

V histórii sa už viackrát stalo, že chemická látka bola považovaná za neškodnú a nakoniec sa ukázal pravý opak. Príkladom môže byť azbest alebo polychlórované bifenyly (PCB), s ktorými sme sa často stretávali v bežnom živote. Dnes sa zaraďujú medzi jedny z najnebezpečnejších látok.

 

Účinky rádiového žiarenia na ľudský organizmus

Rádiové žiarenie z mobilných telefónov patrí medzi takzvané neionizujúce žiarenie. Medzi neionizujúce žiarenie patrí aj viditeľné svetlo, ultrafialové a infračervené žiarenie. Oveľa nebezpečnejšie je ionizujúce žiarenie, ktorého frekvencia je podstatne vyššia. To môže byť elektromagnetické – gamma, rtg alebo korpuskulárne – alfa, beta, protónové častice a neutrónové žiarenie.

 

Toto žiarenie spôsobuje vo vyšších dávkach poškodzovanie DNA a teda aj zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Ionizujúce žiarenie k nám prichádza najmä z vesmíru a Slnka, ale magnetické pole Zeme nás pred takýmto žiarením chráni. V súčasnosti však magnetické pole Zeme neustále slabne, pretože začal proces jeho prepólovania. Severný a južný magnetický pól sa za niekoľko desaťročí alebo storočí vymení. V tomto medziobdobí klesne intenzita magnetického poľa Zeme takmer na nulu a počet nádorových ochorení u ľudí začne z tohto dôvodu veľmi narastať.

 

Tepelné účinky mobilného telefónu

Oproti tomuto vesmírnemu žiareniu, mikrovlnné žiarenie z mobilných telefónov pravdepodobne nespôsobuje poškodzovanie DNA. Jeho pôsobenie na organizmus je najmä tepelné. Nepriaznivé účinky vysokofrekvenčného poľa s vysokou intenzitou boli pozorované napríklad pri obsluhe televíznych a rádiových vysielačov. Išlo o zákaly šošovky alebo o neurologické poruchy spánku, únavový syndróm a rôzne vegetatívne zmeny. Veľké televízne vysielače majú výkon bežne aj 100 až 500 kW.
Samotné mobilné telefóny majú maximálny výkon približne 1 W a preto sú ich účinky na náš organizmus oveľa menšie. Pri niekoľko minútovom telefonáte zohrejú telesné tkanivo len o zlomok stupňa.

Základňové stanice telekomunikačných operátorov majú obvykle niekoľko desiatok až stoviek watov, ale je ich pomerne veľa. Hovorí sa, že by mali byť umiestnené od ľudských obydlí minimálne 50 metrov. Najmä v mestách sa však toto nepísané pravidlo nedodržuje.

 

Niektoré štúdie o vplyve mobilných telefónov na zdravie

Výskumy na túto tému sú obvykle platené štátom, ústavmi pre výskum rakoviny, ale často aj samotným mobilným priemyslom.

Najnovšia štúdia z Dánskej spoločnosti pre výskum rakoviny zverejnená pred niekoľkými dňami poprela súvislosť medzi používaním mobilných telefónov a vzniku nádorov na mozgu. Analyzovali sa údaje z Fínska, Nórska a Švédska od roku 1974 do roku 2003, so zameraním na roky 1998 až 2003. Táto štúdia sledovala približne päťročné obdobie, keď bol najväčší nárast mobilnej komunikácie. Všetky osoby boli dospelé, a iné choroby sa nezisťovali.

 

V roku 2007 bol uverejnený výskum Švédskeho národného inštitútu, ktorý viedol Kjell Hansson Mild na vzorke 4400 ľudí. O túto štúdiu sa zaujímala aj americká organizácia pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Výsledky ukázali, že u ľudí, ktorí používali mobilný telefón pravidelne počas desiatich rokov približne hodinu denne, stúpol výskyt niektorých druhov malígnych nádorov až o 240 percent.

Na to, aby bola táto štúdia prijatá s väčšou vážnosťou, bude musieť byť zopakovaná.

 

Zvýšené riziko vzniku malígneho gliómu a benígneho neuriómu sluchového nervu o 20 až 30 percent ukázali aj niektoré štúdie projektu Interphone. Koordinovala ho Európska únia a bolo v nej zapojených 13 krajín a niekoľko telekomunikačných spoločností. Výsledky z niektorých krajín boli zverejnené v roku 2004. Aj francúzsky tím pod vedením Elisabeh Cardis potvrdil zvýšený výskyt gliómu u častých používateľov mobilných telefónov. Objavovali sa častejšie na tej strane hlavy, kde sa prikladal mobilný telefón. Riziko bolo tiež vyššie u ľudí, ktorí vlastnili dva a viac telefónov. Zvýšený výskyt neuriómu sluchového nervu nebol zistený.

 

Finálna správa Interphone z roku 2008 však hovorí: „Získané údaje nedokazujú zvýšené riziko gliómu, meningiómu, neuriómu sluchového nervu a nádoru príušnej žľazy u ľudí používajúcich mobilné telefóny v období do 10 rokov. Niektoré analýzy založené na menších skupinách naznačujú zvýšené riziko nádorov u ľudí, ktorí používajú mobilný telefón viac ako 10 rokov. Tieto nálezy môžu byť ale aj náhodné, alebo spôsobené inými faktormi.“

 

Okrem výskumov zameraných na spojitosť medzi telefonovaním a nádormi na mozgu sa ďalšie zameriavali napríklad na poruchy spánku, produkciu melatonínu, zmenu kognitívnych funkcií, kvalitu spermií, peroxidáciu lipidov alebo elektromagnetickú hypersenzitivitu. Mnohé z týchto výskumov mali zaujímavé závery. Rozdiely boli aj pri použití telefónov GSM a telefónov 3G (UMTS/HSDPA), ktoré používajú iné frekvencie, šírku pásma, ale aj iný spôsob prenosu.
V roku 2005 sa vyskytol v Holandsku prípad, keď kanáriky v klietke prestali spievať po tom, ako bol na protiľahlú budovu nainštalovaný vysielač GSM 1800 MHz vzdialený iba 50 metrov. Keď im bola klietka po 8 mesiacoch upravená a odtienená fóliou, zlepšil sa im zdravotný stav a opäť a začali spievať.

 

Po celom svete sú občas hlásené prípady negatívnych účinkov blízkych mobilných vysielačov na zdravie ľudí. Výskumy na túto tému sú zložité a zatiaľ takmer úplne chýbajú.

 

Aký je záver?

Väčšina štúdií zatiaľ nepreukázala jednoznačný negatívny vplyv mobilných telefónov na zdravie ľudí. Väčšina sa však konala len krátku dobu a z niektorých dlhšie trvajúcich výskumov vyplýva, že mobilné telefóny predsa len majú vplyv na naše zdravie a pri častom používaní by mohli zvyšovať riziko vzniku nádorov mozgu a sluchového nervu.
Našťastie výsledky nie sú až také znepokojivé. Pri ďalších štúdiách je potrebné zamerať sa najmä na obdobie dlhšie ako 10 rokov a ľudí, ktorí používajú telefóny často.

Pôsobenie mobilného telefónu

Asi žiadna štúdia sa doteraz nezaoberala vplyvom mobilných telefónov na zdravie detí. Práve oni sú omnoho citlivejšie na negatívne vplyvy prostredia. Je napríklad už 30 rokov známe, že deti žijúce v okolí vysokonapäťových elektrických vedení (110 kV a viac), majú vyšší výskyt leukémie o 70 % ako deti, ktoré žijú ďalej od takýchto vedení. Dodnes sa však nezistilo, čo u nich túto chorobu spôsobuje. Predpokladá sa že okrem samothého elektromagnetického žiarenia by to mohol spôsobovať aj plyn radón, ktorý sa viac koncentruje pri vysokonapäťových vedeniach. Je zaujímavé, že dospelých sa toto riziko netýka.

Pokiaľ ide o mobilné telefóny a deti, mala by byť na mieste naša zvýšená opatrnosť.

 

Intenzita rádiového žiarenia klesá s druhou mocninou vzdialenosti. Preto ak svoj mobilný telefón vzdialite len o pár centimetrov a použijete hlasitý odposluch alebo handsfree sadu, množstvo žiarenia dopadajúceho na vás sa podstatne zníži.

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277843x
Priemerná čítanosť článkov: 13231x

Autor blogu

Kategórie