Založ si blog

iPad 4 – dobrá doska na krájanie a rozmrazovanie potravín


 

Tento článok vznikol ako reakcia na prehnane pozitívne recenzie nových iPadov, v ktorých sa často nedozviete jeho najväčšie nedostatky.

 

Nikdy som veľmi nemal rád produkty firmy Apple, ale akceptoval som ich. Sú úspešný, inovatívny, majú stratégiu jednoduchosti a (niekedy) aj kvalitné ale drahé produkty.

 

Často čítam veľké PDF dokumenty a čítačka Kindle od Amazonu mi nevyhovuje. Hľadal som teda čo najlacnejšiu náhradu vo forme tabletu s pomerom strán 4:3, s veľkosťou 9,7″ a najlepšie s OS Android. V tomto formáte sa objavil ako prvý iPad, neskôr jeden tablet od Lenova a mnoho tabletov od čínskych výrobcov. Kúpil som si podľa mňa najkvalitnejší z týchto tabletov s OS Android, Prestigio 5597D (uvedený na náš trh koncom januára 2013). Prestigio je cyperská firma, ale podobnosť s čínskymi tabletmi tam je. Je skvelý, pomerne lacný, ale má jednu veľkú nevýhodu, displej. Výrobca uvádza že má mať rovnaký IPS displej ako iPad 2. To však buď nie je pravda, alebo sú to IPS displeje kvality B, ktoré Apple nechce.

 

Displej je asi o 20-30% tmavší ako iPad 2. To by ani nevadilo, hlavný problém nastáva pri naklonení displeja o viac ako 30-40 stupňov. Displej veľmi zreteľne stmavne a čítanie a pozeranie videí je tak dosť nepríjemné.

 

Z tohto dôvodu som sa rozhodol vrátiť tablet Prestigio a kúpil som jedinú existujúci alternatívu s dobrým displejom a to Apple iPad.

Veľmi dlho som zvažoval či kúpiť iPad 2, alebo iPad 3/4. Nakoniec som kúpil za dobrú cenu zánovný iPad 4. generácie – nazývaný „The new iPad with retina display“.

Ak si odmyslím tisíce zvláštností, obmedzení a nelogického chovania, ktoré majú produkty Apple, tak by som rád napísal pár negatívnych ale aj pozitívnych zistení.

 

( Mimochodom medzi tie obmedzenia patrí napríklad nutnosť používať iTunes, nekompatibilita s mnohými multimediálnymi formátmi ako flac, wma, divx,…, chýbajúca podpora Flashu, nemožnosť prispôsobenia prostredia, zvukov, chýbajúci slot na micro SD karty, vlastný konektor namiesto štandardného micro usb, prakticky nefunkčný bluetooth, vlastný formát sim kariet a dalo by sa pokračovať. Jedna z nelogických vecí je napríklad ukladanie dokumentov. Ak chcete otvárať vaše dokumenty a pdf súbory aj v aplikácii iBooks aj v Adobe readery, tak si ich musíte umiestniť do knižnice v jednom aj druhom programe. Ak majú vaše dokumenty 500 MB tak v skutočnosti budú zaberať v pamäti 2x 500 MB = 1 GB. 500 MB v iBooks a tie isté dokumenty 500 MB v zložke Adobe reader. Táto vlastnosť vyplýva z rozhodnutia neumožniť zákazníkom používať akýkoľvek filesystém v zariadení 🙂

Našťastie existuje aj Jailbreak, ktorý zopár obmedzení vyrieši. )

 

Najväčšie negatívne vlastnosti iPadu 3 a 4 v porovnaní s iPad 2 som si všimol tieto:

– väčšia hmotnosť zariadenia asi o 50 gramov

– podstatne dlhšia doba na nabitie batérie, až viac ako 7 hodín počas používania (batéria je kapacitne omnoho väčšia)

– podstatne nižšia výdrž v porovnaní s iPadom 2 pri nastavení jasu na maximum. Dôvodom je hlavne displej s veľkou spotrebou

– oveľa väčšie zahrievanie zariadenia. Pri nečinnosti a strednom podsvietení je mierne teplý, pri maximálnom jase a nečinnosti je dosť teplý. A pri náročnejšej práci je už takmer horúci.

– displej iPadu 4 je asi o 10% tmavší ako porovnávaný iPad 2 pri maximálnom podsvietení na obidvoch zariadeniach

– pri náklone displeja asi o 45 stupňov, stmavol displej na iPade 4 asi o 30% viac ako displej na iPade 2.

– mnou testovaný displej iPadu 3 bol o niečo svetlejší a mal o kúsok lepšie pozorovanie uhly ako môj iPad 4. Stále však nedosahoval kvality iPadu 2

– iPady majú iba mono reproduktor čo je dosť nepríjemné keď počujete ako zvuk vychádza iba z jednej strany (väčšina aj lacných tabletov dnes už má stereo reproduktory)

– lightning kábel na nabíjanie a prenos dát má iba 1 meter. Je to nepríjemné, lebo ak nabíjanie trvá 8 hodín a používanie tabletu niekedy len 5, tak veľa času presedíte s tabletom bezprostredne pri zásuvke 🙂

– vaničkový tvar s ostrými rohmi spôsobuje to, že sa iPad veľmi nepríjemne drží a zarezáva sa do rúk. V tomto smere bol omnoho príjemnejší Prestigio s klasickými a dokonca pogumovanými okrajmi

 

A aby som bol spravodlivý napíšem aj pozitíva:

– retina displej s vysokým rozlíšením je naozaj veľmi jemný a má ešte o trocha lepšiu reprezentáciu farieb a kontrast ako iPad 2.

– zvuk najmä na kvalitných slúchadlách je veľmi kvalitný a u prenosných zariadení sa len tak nevidí (porovnal som s profi zvukovou kartou)

Podľa testov na gsmarena.com má iPad 4 s pripojenými slúchadlami asi najlepší zvuk zo zariadení Apple. Môžem to potvrdiť, všimol som si veľmi dobrú separáciu nástrojov, nadpriemerné priestorové podanie a detailné stereo. Testované so slúchadlami Ultimate Ears 700 a SoundMagic E10.

– pomerne kvalitný predný (1,2 Mpix) a zadný (5 Mpix) fotoaparát

– nabíjať sa dá aj cez výkonnejšiu USB nabíjačku (aspoň 1 A), samozrejme to trvá omnoho dlhšie ako pri použití dodávanej 2,4 ampérovej USB nabíjačky

– lightning konektor je menší, kvalitnejší a praktickejší ako predchádzajúci 30 pinový konektor

– iPad 4 je naozaj rýchly, ale v bežných aplikáciách si to nevšimnete. Badateľné je to iba v hrách

– má odolné sklo  (niečo ako Gorilla glass), takže ho môžete používať aj ako dosku na krájanie mäkších potravín

– pri nastavení jasu na maximum sa za krátku chvíľu dobre zohreje a môžeme ho použiť na rozmrazovanie potravín

– ak hovoríte anglicky, nemecky, španielsky, taliansky, francúzsky, čínsky, alebo kórejsky môžete si pokecať so Siri

 



 

Detailnejšie informácie k výdrži:

Podľa stránky  http://www.displaymate.com/iPad_ShootOut_1.htm#Battery_Time

iPad 3 vydrží pri maximálnom jase a vypnutom wifi asi 5,8 hodiny a iPad 2  7,2 hodiny. Pri strednej hodnote jasu sú hodnoty oboch zariadení podobné 11,6 hodiny pre iPad 3 a 11,8 hodiny pre iPad 2.

 

Podľa http://www.macworld.com/article/1166128/new_ipads_battery_life_matches_apples_claims_but_ipad_2_lasts_longer.html

môžete očakávať ešte väčšie rozdiely pri prehrávaní videa a strednom nastavení jasu. Ipad 2 vydržal prehrávať video 13,3 hodín a iPad 3 iba 10,1 hodiny.

Podobné výsledky nájdete aj tu  http://www.anandtech.com/show/5688/apple-ipad-2012-review/10

U iPadu 4 môžeme očakávať ešte trocha horšie hodnoty, keďže má výkonnejší procesor. Moja skúsenosť to aj potvrdzuje. Pri maximálnom podsvietení a surfovaní na internete sa pohybuje výdrž môjho iPadu na úrovni asi 5 hodín.

To je ešte horšie ako má Prestigio 5597D, s ktorým som sa dostal cez 6 hodín.

 

 

Tu je porovnanie tabletov:

 

iPad 2 (vľavo) a Prestigio 5597D. Jas je na maximum.

 

 

iPad 2 a iPad 4. Jas je na maximum, iPad 2 je vľavo (áno má jasnejší displej a aj pod velkým uhlom je obraz lepší)

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277741x
Priemerná čítanosť článkov: 13226x

Autor blogu

Kategórie