Založ si blog

Psychológia a biochémia zamilovania a rozchodu

Nasledovný článok je z veľkej časti prepis jednej reportáže z relácie Svet zázrakov s niektorými mojími dodatkami a upresneniami.

 

Rozchod má za následok iracionálne správanie. Aj keď sa vyrovnáme s rozchodom, často spálime fotografie, zahodíme spomienkové predmety a prebúdzajú sa v nás myšlienky na pomstu.

 

Nikto nepotrebuje útrapy z lásky.

 

Alebo áno ?

Zlomené srdce má dôležitú evolučnú funkciu. Vytvára stres a ten vedie k zvýšenému vyplavovaniu noradrenalínu, dopamínu a ďalších hormónov.
A vtedy sa hľadáme.
Z tohto dôvodu ľúbime objekt nášho zbožňovania ešte viac ako v šťastných časoch.
Antropológovia tvrdia že je to dôležitá reakcia cicavcov na odčlenenie sa od sociálnych väzieb.

Ale situácia v prípade zlomeného srdca je niekedy naozaj vážna. Následný stres môže spôsobiť dokonca infarkt, alebo depresie môžu dohnať k samovražde.

 

Záchvaty plaču, návaly hnevu, nechutenstvo, alebo prejedanie sa a depresie.
Človek zažíva muky ako v pekle a chce za každú cenu dostať partnera naspäť.
Dokonca ho začne aj prenasledovať.

 

Rozchod prebieha podľa určitých pravidiel u každého.

 

Aby sme tomu porozumeli, musíme najprv porozumieť zamilovaniu.
Všetci ten pocit poznáme. Mohli by sme od radosti objať celý svet. Všetko je úžasné a nové. Cítime sa skvelo. Nemyslíme na nič iné ako na partnera. Zamilovaní sa niekedy správajú zvláštne a nie nadarmo sa hovorí byť opojený láskou. Zamilovanie je porovnateľné so stavom pod vplyvom drog.
Tak ako pri zamilovaných, tak aj pri ľuďoch užívajúcich kokaín sa v mozgu zvýši hladina neurotransmiterov, najmä serotonínu a dopamínu. Zvýši sa aj hladina fenyletylamínu, ktorí patrí do skupiny opiátov. Vďaka nemu sa cítime veľmi príjemne – podobne ako pod vplyvom drog.
Mozog sa nachádza v zamilovanom stave, ktorý z nás robí ľahkovážnych ľudí.

 

Tento láskyplný, nádherný stav pramení z evolučného dôvodu.
Nájsť partnera, s ktorým chce človek splodiť potomkov.

 

Po 3 až 6 mesiacoch však obvykle najsilnejší stav zamilovanosti prejde a vzťah sa niekedy skončí, alebo pokračuje ďalším krokom do dlhodobejšieho vzťahu kde hrá úlohu napríklad oxytocín. Ten sa produkuje počas objatia a maznania.

 

Zlomené srdce existuje len preto že tento stav opojenia existuje na začiatku vzťahu.
Po rozchode sa zásadne zníži hladina hormónov šťastia ako serotonín a dopamín pod normálnu úroveň. Namiesto nich sa tvoria stresové hormóny ako adrenalín, noradrenalín a kortizol. Tie nás robia agresívnejších, odhodlanejších, iracionálnejších a narúšajú biochemické procesy. Npríklad nechuť k jedlu a nespavosť (za ktorú je zodpovedný najmä kortizol).

 

Mení sa štruktúra mozgu, stúpa tlak a rozmýšľame inak. Cítime sa ako v izolácii. Následkom toho sú agresívne a podráždené reakcie.

V organizme, ktorý si navykol na drogu láska sa objavujú abstinenčné príznaky. Podobne ako pri odvykacej liečbe od kokaínu. Srdce búši, telo sa trasie a potí.

Dobrou správou ale pritom je že sa vylieči.

 

Ale až vtedy keď prejdú nasledujúce fázy:
1. Protest alebo odmietanie
2. Hnev
3. Depresia
4. Zmierenie

 

V prvej fáze človek potláča koniec vzťahu. Hovorí sa jej aj fáza nepripúšťania si konca vzťahu. Chceme získať partnera s ktorým sme sa rozišli späť. Obdivujeme ho aj keď bol koniec vzťahu zlý. „Láska“ je silnejšia ako kedykoľvek predtým. V tejto fáze máme sklon stratiť prehľad o realite.
Nie je ľahké akceptovať koniec vzťahu. U niektorých to môže trvať aj mesiace.

 

Veľmi rýchlo môže nasledovať fáza číslo dva. Hnev. Skutočnosť sa postupne dostáva na povrch. Ženy zvyčajne reagujú návalmi plaču a bolesťami hlavy.
Muži častejšie utápajú svoj žiaľ v alkohole, siahajú po antidepresívach a tabletkách na upokojenie.
Človek odmieta jesť, alebo naopak vyjedajú chladničku.
Spomienky na milovanú osobu vyvádzajú telo a city z rovnováhy.

 

V tejto fáze niekedy dochádza k myšlienkam pomsty. Niektorí ich dokonca aj uskutočnia. Aj štúdie ukázali že pomsta býva niekedy sladká.  V centre odmeny nášho mozgu sa krátkodobo vyvolá pocit blaha.

 

Ženy siahajú po rafinovanejších metódach pomsty. Muži si vybíjajú zlosť jednoduchšími spôsobmi. Prebytok adrenalínu vyvoláva u silnejšieho pohlavia agresivitu.
Najobľúbenejším je takzvaný stalking, posadnuté sledovanie bývalej priateľky.

 

Keď hnev pominie, prichádza tretia fáza. Depresia. Teraz sa všetko zdá byť zbytočné, je to najnižsí bod. Človek sa cíti byť bez cieľa a bezmocný.

 

Psychický stres je extrémnou záťažou pre organizmus. Je dokonca možná zástava srdca. Emocionálny stres môže vyvolať podobne ako pri klasickom infarkte oslabenie srdcového svalu. V krvi sa nachádza veľké množstvo adrenalínu, ktorý môže spôsobiť zástavu srdca.

 

Pri klasickom srdcovom infarkte však dochádza k poškodeniu srdcového tkaniva. Pri zlomenom srdci k poškodeniu nedochádza. Preto sa srdce vylieči samo keď sa odbúrajú stresové hormóny.

Jednotlivé fázy človek obvykle prekoná po 2 až 6 mesiacoch. Niekedy to však môže trvať aj dlhšie.

 

Na čo sú nám všetky tieto problémy dobré ? Dôvod existuje. Zachovanie normálneho chodu a ochrana rodiny. Zlomené srdce je varovaním pred rozchodom partnerov. Silné emocionálne puto tým podporovalo súdržnosť rodiny a chránilo tým potomkov.
Z týchto čias pochádza aj vlastnosť žien rozprávať o problémoch a hľadanie dôvodov rozchodu.

 

Zatiaľ čo muži svoju frustráciu ventilujú agresivitou. Cítia sa po rozchode ako skrachovanci. A púšťajú sa do života aby zažili niečo nové, napríklad flirtujú s inými ženami, alebo rýchlo hľadajú nový vzťah.

 

To koľko času potrebuje muž či žena po rozchode aby sa posunuli ďalej je veľmi individuálne. Závisí to od toho ako dlho trval vzťah, kto nechal koho, či bol vzťah dobrý, alebo zložitý, aký bol dôvod rozchodu a podobne.

Môže to trvať pár mesiacov (obvykle 3-4 mesiace kým prejde úzkosť, depresie a v mozgu sa opäť obnoví vyššia hladina serotonínu a dopamínu), ale aj niekoľko dlhých rokov. Štatisticky sa však ženy rozchádzajú častejšie ako muži. Aj 2/3 návrhov na rozvod dávajú ženy.

 

Nie každý trpí rovnako. Všetko závisí od psychického rozpoloženia, skúseností a sebahodnoty.

Na prekonanie týchto stavov je dobré ísť do spoločnosti, športovať a tráviť viac času na čerstvom vzduchu.

 

Potom príde aj posledná fáza. Zmierenie.

 

Ak je dôvodom rozchodu iný vzťah jedného z partnerov, všetky tieto fázy sa mu čiastočne alebo úplne podarí preskočiť a znova zažiť pocit zamilovania do ďalšej osoby. Obvykle zostane iba čiastočná depresia, alebo ľútosť nad človekom ktorého opustil kvôli inej osobe. Opustená osoba si ale prežije všetky fázy.

 

Tento článok samozrejme nehovorí nič o skutočnej láske a duševných vzťahoch. Je to iba biologický pohľad akú veľkú úlohu zohrávajú hormóny pri týchto udalostiach.

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277337x
Priemerná čítanosť článkov: 13207x

Autor blogu

Kategórie