Založ si blog

Internet má 45 rokov ! Najväčšie míľniky ktoré zmenili jeho tvár.

Ťažko tomu uveriť, ale prešlo už 45 rokov od prepojenia prvých dvoch počítačových uzlov siete Arpanet, z ktorej sa vyvinul internet v podobe ako ho poznáme dnes. Internet zmenil náš život podobne ako v minulosti rádio, alebo kníhtlač. Pozrime sa na niekoľko dôležitých udalostí v jeho vývoji.

 

1969: 2. september, dva počítače na Kalifornskej univerzite v Los Angels si vymenili bezvýznamné dáta pri prvom teste vojenskej experimentálnej siete Arpanet. Prvé spojenie medzi dvomi vzdialenými miestami – Kalifornskou univerzitou v LA a Standfordským výskumným inštitútom v Menlo Park sa uskutočnilo 29. októbra 1969. Sieť spadla po úspešnom prenesení prvých dvoch písmen slova “logon”. Neskôr sa pripojili univerzity v Santa Barbara a Utahu.

1972: Ray Tomlinson priniesol do siete e-mail. Vymyslel “zavináč” ako spôsob adresovania správ iným systémom.

1973: Do Arpanetu boli pripojené prvé medzinárodné uzly, v Anglicku a v Nórsku.

1974: Vint Cerf a Bob Kahn vyvinuli komunikačný protokol TCP, ktorý umožňoval spoľahlivú komunikáciu medzi sieťami. Stal sa základom skutočného internetu. Koncept sa neskôr rozdelil do TCP/IP protokolu, formálne prijatého 1. januára 1983.

1983: Bol navrhnutý systém doménových mien. O rok neskôr boli vytvorené koncovky “.com”, “.gov” a “.edu”.

1988: Jeden z prvých internetových červov Morris poškodil tisíce počítačov.

1989: Quantum Computer Services, dnes AOL, uviedol službu America Online pre počítače Macintosh a Apple II. Začala sa expanzia, ktorá do roku 2002 pripojila na internet takmer 27 miliónov američanov.

1990: Tim Berners-Lee vytvoril World Wide Web keď sa pokúšal vyvinúť systém na vzdialené ovládanie počítačov vo výskumnom stredisku CERN (Európska organizácia pre jadrový výskum).

1993: Mar Anreessen a jeho kolegovia na Univerzite Illinois vytvorili Mosaic, prvý webový prehliadač, ktorý kombinoval grafiku a text na jednej stránke. S týmto ľahko ovládateľným programom otvoril web celému svetu.

1995: Predajňa kníh Amazon a aukčný server eBay otvorili svoje virtuálne dvere.

1998: Spustený vyhľadávač Google, ktorý začal vývoj na jednom internáte v Standforde.

Americká vláda zavádza politiku na kontrolu doménových mien. Vzniká organizácia ICANN pre prideľovanie doménových mien a čísel (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Ministerstvo spravodlivosti a 20 ďalších štátov žalujú Microsoft pre zneužívanie dominantného postavania systému Windows. Ide najmä o snahu obmedziť konkurenciu ako Netscape a iné spoločnosti na poli internetových prehliadačov.

1999: Napster popularizuje zdieľanie hudobných súborov. Nasledujú udalosti, ktoré natrvalo menia hudobný nahrávací priemysel.

Svetová internetová populácia dosahuje počet 250 miliónov.

2000: Internetová “dot-com” bublina deväťdesiatych rokov spľasla a mnohé technologické firmy vykázali stratu.

Amazon, eBay a iné servery sú ochromené jedným z prvých DoS (denial-of-service) útokom, ktorý zahlcuje stránky enormným množstvom požiadaviek a tak zneprístupňuje služby bežným užívateľom.

2001: Bola spustená otvorená, multinárodná, internetová encyklopédia Wikipedia.

2002: Internetová populácia presahuje 500 miliónov.

2004: Mark Zuckerberg spúšťa Facebook ako študent Harvardskej univerzity.

2006: Internetová populácia presahuje 1 miliardu.

2007: Apple vydáva iPhone. Pribúda ďalších niekoľko miliónov ľudí, pripojených do internetu bezdrôtovo.

2008: Internetová populácia presahuje počet 1,5 miliardy. Čína s 250 miliónmi ľudí online predbehla v počtoch pripojených Spojené štáty americké.

Niektoré letecké spoločnosti začali poskytovať pripojenie na internet počas letu.

2009: Organizácia ICANN schvaľuje používanie internetových adries aj v iných písmach ako v latinke. V internetových adresách sa tak napríklad objavia mäkčene, dĺžne, azbuka, ale aj čínske znaky.

„Predstavuje to malý krok pre ICANN, ale obrovský krok pre tú polovicu ľudstva, ktorá latinku nepoužíva,“ uviedol generálny riaditeľ organizácie Rod Beckstrom.

 

Zdroje:

http://www.gmanews.tv/story/171107/key-milestones-in-the-development-of-internet

http://www.telegraph.co.uk/technology/news/6455139/Happy–40th-birthday-the-internet-20-milestones-in-the-nets-development.html

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277361x
Priemerná čítanosť článkov: 13208x

Autor blogu

Kategórie