Založ si blog

Viete ako je možné že Slovensko neustále hospodári s deficitom, ale náš dlh nerastie ?

Ak Slovensko každý rok hospodári s deficitom štátneho rozpočtu na úrovni 2-3% HDP a naďalej sa tak chystá robiť, ako je možné že plánované percentuálne zadĺženie sa v najbližších rokoch (pravdepodobne) nebude zvyšovať a bude pod hranicou 55% HDP, ktorú nám nariaďuje zákon o rozpočtovej zodpovednosti ?

 

Odpoveď je jednoduchá. Je to tým, že naše HDP obvykle každý rok rastie. Ak stúpne o 3%, o tieto 3% si štát môže viac požičať bez toho, aby sa percentuálna zadĺženosť Slovenska zvýšila.
To však nič nemení na tom, že Slovensko (a väčšina krajín sveta) sa naďalej nominálne, ale aj reálne zadlžuje a chce v tom pokračovať. Vodu na náš dlhový mlyn naliala nedávno aj upravená metodika Európskej únie o výpočte HDP. Podľa nej má Slovensko zo dňa na deň o 1,5 miliardy eur vyšší HDP ako doteraz a môže si teda dovoliť zadĺžiť sa viac.

 

Situácia pri zadlžovaní štátu by sa dala prirovnať k minimálne zvláštnemu hospodáreniu jednotlivca. Čím vyšší by bol jeho ročný príjem, tým viac by sa rozhodol zadĺžiť sa.

 

Trocha racionálnejšie ako opierať dlh o hrubí domáci produkt, resp. jeho rast, by mohlo byť naviazanie dlhu nie len na HDP, ale aj na infláciu. Ak by sa zvýšila inflácia v krajine o 2% a HDP o 4%, štát by si mohol požičať iba o dve percentá viac. Hornou hranicou by bola vždy nižšia hodnota z týchto dvoch. Takto by sa reálne zadĺženie štátu nezvyšovalo.

 

Náklady na riadenie štátneho dlhu v roku 2014 sú na úrovni asi 1,398 miliardy eur, čo je viac ako rozpočet Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu vo výške 1,129 miliardy eur očistený od prostriedkov Európskej únie (asi 353 miliónov eur).

 

Na záver uvádzam odkaz na hypnotizujúce hodiny verejného dlhu Slovenska: http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/slovakia

 

 

 

Zdroje:

https://www.minedu.sk/data/att/5872.pdf
http://cenastatu.sme.sk/kd-kd/2014/Eur

http://m.aktuality.sk/clanok/264009/slovensko-zbohatne-o-miliardy-eur-ale-len-na-papieri/
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/199367-dlhova-brzda-je-od-stvrtka-na-slovensku-ucinna
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/333072-dlhova-drama-na-slovensku-sa-nekona

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277097x
Priemerná čítanosť článkov: 13195x

Autor blogu

Kategórie