Založ si blog

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny.

Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor inej ekonomiky(krajiny), ktorá tak nekoná. Ak tak robia všetci, nemá to význam, a spôsobí to iba ďalšie globálne finančné problémy.

 

V Európe nefunguje transmisívny mechanizmus (banky sa boja poskytovať lacné úvery ďalej a keď aj nie, tieto peniaze neprinášajú želaný efekt) tak dobre ako v USA a pokus o oživenie európskej ekonomiky neprinieslo želaný efekt.

Niektoré ekonomické teórie hovoria, že dôvod prečo lacné peniaze neprinášajú taký úžitok ako v USA, je saldo obchodnej bilancie (európa exportuje viac ako USA) a štrúktúra úspor obyvateľov (USA – dlhopisy, akcie, Európa – banky).

Európska centrálna banka aj napriek tomu, že mala ukončiť menovú expanziu, tak neurobila a navyše sa opatrne už začína hovoriť aj o „helikoptérových peniazoch“ na priame oddĺženie štátov, alebo ako dotácie na vybrané projekty.

 

V Číne sa nakopilo tiež množstvo problémov. Juan posilnil voči svetu za posledných 10 rokov o 60%. Teraz je príliš silný, ale napríklad jeho nedávne skokové oslabenie len o 5% prinieslo na trhy veľkú paniku.

Čína má množstvo nezdravých investícií (oceliarne, priveľa výrobných kapacít), ale aj nafúknutý realitný trh. Ide o problémy za bilióny dolárov. Ak aj v Číne prepukne kríza, menová expanzia vo svete sa nezastaví. Otázne je dokedy sa tieto neriešené problémy budú naťahovať.

Juan však začal posledný rok oslabovať a preto sa kapitál odlieva z Číny preč.

 

Bohatí čínsky finančníci o problémoch dobre vedia a preto nakupujú po svete podniky a aktíva, neraz aj za vyššie ako trhové ceny. Aj susedná Česká republika sa teší z prítomnosti „čínskych investorov“, ale ak príde kríza a dostanú sa do problémov, taký vlastník nebude chcieť investovať a peniaze bude skôr odlievať z krajiny preč.

Viac v odkazoch [1],[2].

 

Úpne zdravá nie je ani Európa. Nehrozí nám len dlhová kríza, ale opäť začína byť nafúknutý aj realitný trh. Práve dôsledkom nekontrolovaného nalievania lacných peňazí.

 

A prognóza ?

Pravidelne sa hospodárske krízy po pomerne krátkom čase opakujú. Naposledy v roku 2001 dot .com bublina, v roku 2008 hypotekárna a finančná kríza. Pozri [3], [4].

 

Ak by svetová ekonomika vydržala 10 rokov bez recesie, bol by to malý zázrak.

Môj odhad je, že cena ropy začne postupne rásť, menová expanzia štátov sa spomalí a ak Čína svoju krehkú ekonomiku nestabilizuje, do 2-3 rokov môžeme očakávať zásadné globálne ekonomické problémy.

Opatrne odporúčam predať akcie. V prípade ak máte nepotrebné nehnuteľnosti, tento, alebo ďalší rok by mal byť vhodný čas na ich predaj. Ceny nehnuteľností začali od začiatku roka 2016 výraznejšie rásť. Kedy dosiahnu svoj vrchol je povedať ťažko.  Realitný boom nastáva v Bratislave. Do iných častí Slovenska zatiaľ výraznejšie neprišiel.

 

Ak sa chystáte brať hypotéku, treba si uvedomiť že rekordne nízke úvery budú časom rásť. Aj keď žiadne výrazné skoky by som nečakal.

 

Realitná bublina na Slovensku zatiaľ nehrozí, pretože ceny sa od roku 2010 príliš nezvýšili. Navyše je Slovensko, hneď po Bulharsku krajinou s druhým najvyšším počtom „dospelých detí“, ktoré žijú v spoločnej domácnosti s rodičmi.

To sa ale nedá povedať o niektorých iných západoeurópskych krajinách, kde bublina hrozí a môže ovplyvniť aj nás a naše banky.

 

 

Odkazy:

[1] http://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy/594791-ronald-izip-pre-finweb-cina-moze-znicit-svet

[2] http://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy/543047-ronald-izip-exkluzivne-vrati-sa-v-roku-2016-financna-kriza-video

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recessions_in_the_United_States

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_economic_crises

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Viete ktoré politické strany podporujú hazard?

15.11.2015

19. októbra 2012 (8. schôdza NRSR) bola prijatá novela zákona o hazardných hrách s účinnosťou od 1.1.2013, ktorá spôsobila že počet herní a hracích automatov sa začal na Slovensku zvyšovať. Táto novela priniesla aj niektoré pozitíva, ale najmä negatíva. Najväčším z nich bolo to, že legitímne zvolení starostovia a miestni poslanci už nemohli jednoducho prijať [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277884x
Priemerná čítanosť článkov: 13233x

Autor blogu

Kategórie