Založ si blog

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur.
Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, na mieste herní by vznikli reštaurácie a obchody, vzniklo by viac pracovných miest a po krátkodobom výpadku, by sa časom mestu zvýšili príjmy do rozpočtu.

 

Prijatím VZN sa mali prestať vydávať ďalšie licencie na prevádzku hazardných hier, ktoré sa obvykle vydávajú na 1 rok. Ide o 4 druhy hazardných hier ktoré povoľuje zákon. Sú to videohracie, videolotérne prístroje, videorulety a kasína. Tímto VZN by sa Bratislava konečne pridala k okolitým veľkým mestám ako Viedeň, Brno, Praha a celé Maďarsko, ktoré posledné roky razantne obmedzujú hazard a nechystajú sa to zmeniť.

Na súde by predstavitelia hazardého priemyslu nemali šancu a pokúsiť sa lobovať či dokonca podplatiť poslancov, ktorí sa sami podpísali pod petíciu asi tiež nevyzeralo reálne. Zostávala už len posledná a najjednoduchšia možnosť ako to urobiť. Pravdepodobne zaplatili niekoho, kto petičné hárky sproste ukradol.

 

Pripomeňme že hlavné mesto malo 30 dní na to aby skontrolovalo a preverilo 8018 petičných hárkov a 136 139 podpisov, ktoré boli odovzdané 29.6.2016. Tieto hárky zaplnili 8 škatúľ po 1000 hárkov a vážili 40 kilogramov.

 

Po 30 dňoch primátor a predseda petičného výboru Ivo Nesrovnal údajne požiadal o predĺženie tejto lehoty o ďalších 30 dní, na čo má podľa zákona nárok. Keď sa opäť blížil koniec tejto lehoty, na 51. deň magistrát oznámil že záhadne zmizlo takmer 40% všetkých podpisov na 3039 petičných hárkoch. To je odhadom 50 000 podpisov, 3 plné škatule a 15 kilogramov. Ideálny počet na to aby bolo prakticky nemožné dozbierať tieto podpisy a ideálny počet na to aby sa dalo vzniesť obvinenie že aktivisti odovzdali málo podpisov. Pripomínam, že na to aby sa mohlo prijať VZN je potrebných aspoň 30% podpisov dospelých Bratislavčanov. Vyžaduje to novela zákona o hazardných hrách platná od 1.1.2013 z dielne SMERu za ktorý hlasovali aj poslanci SaS. Takýto zákon nemá obdobu nikde v Európe a je to slovenská rarita urobená na objednávku hazardnej lobby a pravdepodobne aj niektorých poslancov, ktorí majú aktivity v hazardnom biznise.

 

Hárky boli riadne očíslované, podpísané minimálne jedným členom petičného výboru a z podateľne existuje doklad kde je napísané že bolo odovzdaných 139 136 podpisov. Existujú aj kópie všetkých týchto hárkov. Minimálne 15 aktivistov, ktorý priniesli 8 plných krabíc s petíciou môže čestne prehlásiť že krabice boli plné a bolo tam všetkých 8018 hárkov.

Zo zákona mal primátor Ivo Nesrovnal po odovzdaní hárkov termín 10 dní na to, aby petičiarov vyzval na prípadné doplnenia (napr. ak by podpisov nebolo dosť). Nič také neurobil.

 

Hovorí sa, že primátor vedel o zmiznutých hárkoch už niekoľko dní predtým než to ohlásil verejnosti a členom petičného výboru.

Kamerové záznamy, ktoré by mohli ukázať, čo sa v inkriminovaných miestnostiach, či chodbách dialo, sú už  pravdepodobne zmazané, keďže podľa zákona ich magistrát musí uchovávať iba 14 dní.

Najsmutnejšie pritom je že primátor v médiách tvrdí, že on vlastne ani nevie, či tie chýbajúce petičné hárky vôbec existovali. Členom petičného výboru dokonca poslal výzvu, aby chýbajúce hárky s podpismi dodali. Až 25.8.2016 podal trestné oznámanie na neznámeho páchateľa, kde je však veta, ktorá spochybňuje, či boli vôbec petičné hárky do podateľne dodané. Takto nepriamo obvinil aktivistov a členov petičného výboru (sám je predsedom petičného výboru) že nedodali všetky hárky.

 

Dodnes nik nevie ako sa manipulovalo s petičnými hárkami a kto všetko s nimi manipuloval. Vieme len to, že mesto si prizvalo na pomoc Ministerstvo vnútra, ktoré údajne odporučilo mestu prvý krát v histórii petície aby všetky podpisy z petície prepísali do excelu. Pokiaľ viem, nikdy sa nič podobné pri inej petícii nerealizovalo. Či sa tak aj začalo konať mi nie je známe.

Bol snáď zámer Ministerstva vnútra oddialiť týmto krokom prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz hazardu v Bratislave ?

Bolo by dobré aby verejnosť vedela všetky mená osôb a inštitúcie ktoré prišli s hárkami do styku.

 

To že sa s hárkami manipulovalo takto ľahostajne a samotný petičný výbor nemá predstavu kto všetko a kedy s nimi manipuloval je vrcholom nezodpovednosti magistrátu, pošliapaním petičného práva občanov hlavného mesta, urážkou demokracie a znakom mafiánskeho štátu.

 

Prikladám videá ktoré sumarizujú priebeh všetkých udalostí:

 

Z bratislavského magistrátu ukradli viac ako 3000 petičných hárkov TV JOJ 18.8.2016

 

Následky krádeže petičných hárkov

 

Aktivisti proti hazardu žiadajú zrušiť povinnosť petície za zákaz hazardu

 

Odovzdanie petície na mestskom zastupiteľstve 29.6.2016

 

Odovzdanie petície do podateľne 29.6.2016

 

Brífing po odovzdaní petície 29.6.2016

 

 

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

Viete ktoré politické strany podporujú hazard?

15.11.2015

19. októbra 2012 (8. schôdza NRSR) bola prijatá novela zákona o hazardných hrách s účinnosťou od 1.1.2013, ktorá spôsobila že počet herní a hracích automatov sa začal na Slovensku zvyšovať. Táto novela priniesla aj niektoré pozitíva, ale najmä negatíva. Najväčším z nich bolo to, že legitímne zvolení starostovia a miestni poslanci už nemohli jednoducho prijať [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277888x
Priemerná čítanosť článkov: 13233x

Autor blogu

Kategórie