Máte vybitý mobil ? Nabite si ho pomarančom!

4. októbra 2014, Daimonion, Technika

Pred pár rokmi bol predstavený koncept mobilného telefónu s bioakumulátorom, ktorý môže na nabíjanie používať obyčajnú Coca-colu, alebo obyčajnú vodu s cukrom. Výkon tohto bioakumulátora je však slabý a nie sú známe presné technické detaily tohto riešenia. Krátke video je tu


Dnes si ukážeme inú, aspoň na prvý pohľad ekologickú alternatívu, s ktorou si môžete nabiť akýkoľvek telefón. Aj keď je takéto riešenie veľmi nepraktické a drahé, možno sa nájde niekto, kto vykúpi najbližší stánok s ovocím aby mohol vyskúšať či to naozaj funguje.

 

Možno ste už počuli o digitálnych hodinách na ovocie, ktoré nepotrebujú žiadnu batériu. Ich elektródy stačí zasunúť do bežného ovocia, prípadne zeleniny a aktuálny čas budú ukazovať aj niekoľko týždňov. Ovocie totiž obsahuje rôzne kyseliny a po zasunutí zinkovej a medenej elektródy sa z neho stáva jednoduchá batéria.

 

Takáto batéria je však veľmi slabá s napätím 0,3 až 1 volt a prúdom len niekoľko mikroampérov. Aby sme dosiahli potrebné napätie a prúd na nabitie telefónu, musíme takýchto článkov použiť niekoľko tisíc.

 

Jedna ovocná batéria má výkon asi 0,0001245 wattu. USB port počítača má typicky 2,5 wattu (5V*0,5A). Na takýto výkon by sme potrebovali až 20 080 sériovo-paralelne zapojených pomarančových kúskov. Potrebný nabíjací prúd však postačí aj takmer 10 krát menší, ale o to väčšia bude musieť byť trpezlivosť.

 

V nasledujúcom videu bolo na nabitie iPhonu použitých asi 2380 kúskov z 595 pomarančov.


 

 

Použité zdroje:

http://www.taranfx.com/orange-charge-apple

http://en.wikipedia.org/wiki/Lemon_battery