Založ si blog

Internet v Severnej Kórei

Poznámka: Tento článok vznikol v roku 2010 a od vtedy sa situácia mierne zlepšila. Napríklad v roku 2013 navštívila Severnú Kóreu delegácia Googlu vedená bývalým guvernérom štátu Nové Mexiko Billom Richardsonom. Delegáti navštívili niektoré univerzitné študovne kde môžu študenti používať internet (avšak pravdepodobne stále prísle cenzúrovaný).

 

Ak navštívite Severnú Kóreu, mobilné telefóny a mnohé iné elektronické zariadenia vám môžu byť zabavené už na letisku. Izby na hoteloch sú často odpočúvané a novinári môžu v krajine filmovať len s povolením. Aj tak je ale dovolené filmovať iba vzorové modely fariem, domov, dedín a škôl. Rozhovory sa môžu robiť iba s ľuďmi, ktorí boli dopredu vybraní a ich odpovede boli schválené.

 

V krajine sú dve siete mobilných operátorov. Jednu používajú vládni predstavitelia a armáda. Tú druhú používa iba veľmi malá elita z 23 miliónov obyvateľov. V tejto sieti sa však nedovoláte do zahraničia ani sa nepripojíte na internet.

 

V Severnej Kórei, ktorej oficiálny názov je Kórejská ľudovodemokratická republika nemá prístup na internet takmer nikto. Namiesto toho tu existuje intranetová sieť, ktorá je dostupná najmä na univerzitách. Na rozdiel od Číny, kde je internet cenzurovaný a nedostanete sa napríklad na stránky YouTube, Facebook, alebo Twitter, je v Severnej Kórei táto sieť úplne samostatná. Nachádzajú sa tu iba vybrané informácie, ktoré schváli severokórejská vláda.

 

V rozhovore pre televíziu BBC (odkaz nájdete nižšie) vysvetľuje študent metalurgie na univerzite v Pchongjangu, že nemôže porovnať výsledky svojho výskumu s kolegami inde vo svete. Systém mu to jednoducho neumožní. Okamžite ale dodáva. “Náš drahý vodca, nám láskavo dal všetko čo potrebujeme vedieť do nášho intranetového systému”.

 

Vo výnimočných prípadoch je však umožnený prístup na cenzurovaný internet malej skupine vedeckých pracovníkov, alebo študentov.

 

Obyvatelia Severnej Kórei, ktorí utečú a dostanú sa do susednej Južnej Kórei, musia najprv stráviť niekoľko mesiacov vo vládnych vzdelávacích centrách, pretože v bežnej modernej civilizácii by sa jednoducho stratili. Keď sa zapoja do normálneho života, najviac zo všetkého obľubujú to, že môžu jesť čo chcú a kedy chcú, že môžu hovoriť s priateľmi cez telefón a používať internet, na ktorom nie sú tajomstvá a kde každý môže vedieť všetko !

 

Zdroje:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8711951.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8701959.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_in_North_Korea

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277776x
Priemerná čítanosť článkov: 13227x

Autor blogu

Kategórie