Založ si blog

Viete ktoré politické strany podporujú hazard?


 

19. októbra 2012 (8. schôdza NRSR) bola prijatá novela zákona o hazardných hrách s účinnosťou od 1.1.2013, ktorá spôsobila že počet herní a hracích automatov sa začal na Slovensku zvyšovať. Táto novela priniesla aj niektoré pozitíva, ale najmä negatíva.

Najväčším z nich bolo to, že legitímne zvolení starostovia a miestni poslanci už nemohli jednoducho prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým by zakázali hazard vo svojej obci či meste.

Tiež zrušila novelu zákona, ktorá mala platiť od 1.1.2013 a zakázala by v herniach fajčiť a podávať alkoholické nápoje.

 

Na to aby vôbec o zákaze hazardu mohli poslanci danej obce hlasovať, musia obyvatelia vyzbierať až 30% platných podpisov. Je to dlhý proces, ktorý stojí mnoho peňazí a času.

Zdá sa, že táto novela zákona a hlasovanie mnohých poslancov  nesie rukopis prevádzkovateľov hazardu.

 

Aj napriek úspešnej petícii občanov a množstve vynaložených peňazí, nemusí byť VZN poslancami miestneho zastupiteľstva prijaté. Presne to sa stalo v Starej Ľubovni, kde poslanci SMERu zákaz hazardu nepodporili.

Viac tu: http://lubovna.korzar.sme.sk/c/6901604/zakaz-hazardu-v-starej-lubovni-nepodporili-poslanci-za-smer.html

 

Rozprava k tejto novele (na videu hore) bola naozaj zaujímavá. Až na poslancov SMERu, ktorí argumentovali iba jednoduchými vyhláseniami že hazard je legálny biznis ako každý iný a nemôže sa len tak zakazovať. Hlasovanie SaS nebolo vôbec prekvapením, keďže rok predtým minister hospodárstva za SaS Juraj Miškov a minister PRÁCE SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY za SaS Jozef MIhál udelili ČESTNÉ UZNANIE za výrazný prínos pre hospodárstvo a zamestnanosť Slovenskej republiky najväčšiemu prevádzkovateľovi a výrobcovi hracích automatov na Slovensku – firmám Slovmatic a Novomatic.

 

Viac o tom nájdete v mojom staršom článku: http://daimonion.blog.pravda.sk/2012/06/16/ministerstvo-prace-socialnych-veci-a-rodiny-udelilo-cestne-uznanie-prevadzkovatelovi-hracich-automatov-za-vyrazny-prinos-pre-hospodarstvo-a-zamestnanost-v-sr/

 

Práve tento článok zaujal množstvo poslancov, ale čítali ho aj ľudia z firmy SlovMatic (viem to podľa prístupov a IP adries).

Časť z neho dokonca čítal poslanec Martin Fecko počas rozpravy. Mimoriadne zaujímavé bolo aj vystúpenie Jany Žitňanskej.

 

Ani minuloročná snaha KDH vrátiť do zákona o hazardných hrách právo rozhodovať o hazarde priamo mestám a obciam nebola úspešná.

http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/786481-kdh-sa-nepacia-herne-poslancom-smeru-vyhovuju/

 

Ostáva len otázka koľko gamblerov je medzi poslancami SMERu s SaS keď by im vadil zákaz hazardu  ?

Alebo to bude skôr tým že oni a ich rodinní príslušníci vlastnia významné firmy v hazardnom priemysle ?

 

Viem minimálne o jednom (viac som nehľadal) – poslanec SMERu Dušan Muňko, ktorý tesne pred voľbami získal od štátneho TIPOSu firmu Casinos Slovakia údajne za zlomok ceny.

Viac v článku tu: http://www.sme.sk/c/6306392/rodina-poslanca-smeru-munka-ovladla-kasina.html

 

 

Hyperloop na Slovensku nikdy nebude

08.05.2017

Keď Hyperloop transportation oznámil že na Slovensku zakladá výskumno vývojovú pobočku a plánuje vybudovať trať medzi Bratislavou a Viedňou, potešil som sa. Ako som sa však dozvedal ďalšie informácie, vedel som že je to nereálne. Pri súčasnej ekonomicko technickej situácii vo svete, je vybudovanie Hyperloopu pre komernčné použitie nemožné. Do roku 2020 sa určite [...]

Krádež 50 000 podpisov petície proti hazardu na bratislavskom magistráte. Sme mafiánsky štát ?

30.08.2016

Dalo sa očakávať že „pro hazardná lobby“ vyvinie veľké úsilie a vynaloží milióny eur na to aby zastavila prijatie všeobecne záväzného nariadenia za zákaz herní a kasín v Bratislave. Bolo už takmer isté že hazardný biznis by v Bratislave prišiel od roku 2017 o príjmy vo výške stoviek miliónov eur. Uľavilo by sa mnohým rodinám, znížila by sa kriminalita, [...]

Prečo Číňania nakupujú vo veľkom v Európe a kedy príde ďalšia hospodárska kríza

02.04.2016

Po hospodársej kríze sa svet nepoučil a naďalej pokračoval s politikou menovej expanzie. Po USA začala aj Európska centrálna banka pumpovať do ekonomiky miliardy lacných peňazí. Ak by tak neurobila, bola by v nevýhode. Napokon sa pridala aj Čína a ďalšie krajiny. Každé pumpovanie lacných peňazí a výhody z toho plynúce (devalvácia meny, podpora exportu) sa dejú na úkor [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Daimonion

O ekonomike, spoločenských problémoch, medicíne, zdravej výžive, technike

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 277792x
Priemerná čítanosť článkov: 13228x

Autor blogu

Kategórie