Viete ktoré politické strany podporujú hazard?

15. novembra 2015, Daimonion, Hazard


 

19. októbra 2012 (8. schôdza NRSR) bola prijatá novela zákona o hazardných hrách s účinnosťou od 1.1.2013, ktorá spôsobila že počet herní a hracích automatov sa začal na Slovensku zvyšovať. Táto novela priniesla aj niektoré pozitíva, ale najmä negatíva.

Najväčším z nich bolo to, že legitímne zvolení starostovia a miestni poslanci už nemohli jednoducho prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým by zakázali hazard vo svojej obci či meste.

Tiež zrušila novelu zákona, ktorá mala platiť od 1.1.2013 a zakázala by v herniach fajčiť a podávať alkoholické nápoje.

 

Na to aby vôbec o zákaze hazardu mohli poslanci danej obce hlasovať, musia obyvatelia vyzbierať až 30% platných podpisov. Je to dlhý proces, ktorý stojí mnoho peňazí a času.

Zdá sa, že táto novela zákona a hlasovanie mnohých poslancov  nesie rukopis prevádzkovateľov hazardu.

 

Aj napriek úspešnej petícii občanov a množstve vynaložených peňazí, nemusí byť VZN poslancami miestneho zastupiteľstva prijaté. Presne to sa stalo v Starej Ľubovni, kde poslanci SMERu zákaz hazardu nepodporili.

Viac tu: http://lubovna.korzar.sme.sk/c/6901604/zakaz-hazardu-v-starej-lubovni-nepodporili-poslanci-za-smer.html

 

Rozprava k tejto novele (na videu hore) bola naozaj zaujímavá. Až na poslancov SMERu, ktorí argumentovali iba jednoduchými vyhláseniami že hazard je legálny biznis ako každý iný a nemôže sa len tak zakazovať. Hlasovanie SaS nebolo vôbec prekvapením, keďže rok predtým minister hospodárstva za SaS Juraj Miškov a minister PRÁCE SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY za SaS Jozef MIhál udelili ČESTNÉ UZNANIE za výrazný prínos pre hospodárstvo a zamestnanosť Slovenskej republiky najväčšiemu prevádzkovateľovi a výrobcovi hracích automatov na Slovensku – firmám Slovmatic a Novomatic.

 

Viac o tom nájdete v mojom staršom článku: http://daimonion.blog.pravda.sk/2012/06/16/ministerstvo-prace-socialnych-veci-a-rodiny-udelilo-cestne-uznanie-prevadzkovatelovi-hracich-automatov-za-vyrazny-prinos-pre-hospodarstvo-a-zamestnanost-v-sr/

 

Práve tento článok zaujal množstvo poslancov, ale čítali ho aj ľudia z firmy SlovMatic (viem to podľa prístupov a IP adries).

Časť z neho dokonca čítal poslanec Martin Fecko počas rozpravy. Mimoriadne zaujímavé bolo aj vystúpenie Jany Žitňanskej.

 

Ani minuloročná snaha KDH vrátiť do zákona o hazardných hrách právo rozhodovať o hazarde priamo mestám a obciam nebola úspešná.

http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/786481-kdh-sa-nepacia-herne-poslancom-smeru-vyhovuju/

 

Ostáva len otázka koľko gamblerov je medzi poslancami SMERu s SaS keď by im vadil zákaz hazardu  ?

Alebo to bude skôr tým že oni a ich rodinní príslušníci vlastnia významné firmy v hazardnom priemysle ?

 

Viem minimálne o jednom (viac som nehľadal) – poslanec SMERu Dušan Muňko, ktorý tesne pred voľbami získal od štátneho TIPOSu firmu Casinos Slovakia údajne za zlomok ceny.

Viac v článku tu: http://www.sme.sk/c/6306392/rodina-poslanca-smeru-munka-ovladla-kasina.html